5 световни забележителности от Рим и Италия

Една романтична, красива и впечатляваща страна, разположена по средиземноморието – Италия. Тя винаги има с какво да изненада своите гости, да представи великолепие от картини, пейзажи, уникални постройки, които да оставят спомени за цял живот.

Италия предлага невероятна атмосфера, уникална по рода си архитектура и запомняща се местната кухня. Те посреща със средиземноморски климат, приповдигнатото настроението и създава множество предпоставки за нови срещи.

Сред стотиците величествени места на Италия в списъка с топ се нареждат и 5 забележителности се нареждат:

1. Кулата в Пиза – тя е символ на Италия. Построена е през 1173 година, а първоначалната и роля била на камбанария. Огромен интерес у Пиза буди наклонът й, които според преданията се дължи на нестабилната основа, на която е издигната в миналото. Каквато и да е истината обаче кулата Пиза е едно от чудесата в списъка на ЮНЕСКО, обявени за световното културно наследство.

2. Помпей – намира се в подножието на вулкан Везувий до провинция Кампаня. Историята му разказва за някогашно селище в този регион, което било пометено от изригващия вулкан. Днес това място е част от егидата на ЮНЕСКО и паметник на страната. Днес над 2000 години на това място могат да се зърнат вкаменените жертви на някогашното селце, чиито лица изразяват ужаса от природното бедствие.

3. Фонтан Треви се намира във величествения Рим. Поверие разказва, че всеки хвърлил монета във водите му ще се връща на това приказно място. Днес се смята, че Треви е сред най-красивите фонтани в света, а статуята на бог Нептун внушително се извисява около му.

4. Колизеумът в Рим. Строежът му започва по времето на император Веспасиан и бива завършен в 80-та година в новата ера, при император Тит. На него са се провеждали множество гладиаторски битки, а днес за това свидетелстват единствено останки от някогашните масивни постройки.

5. Пантеонът в Рим – представлява великолепие от фасади, носещи духът на миналото на Италия. Създаден е по времето на император Адриян. Ролята му била да представя религиозните вярвания, а като храм на християнството става едва през VIIв. Сградата е уникална по рода си. В една от кулите му има отвор, наричан „окото”, през който влиза слънчева светлина със сърцето на храма.