6 запомнящи неща от посещение в Торино

Град Торино се намира в Италия и по-конкретно на северозапад. Столица на Пиедмонт, той красиво се простира на лявата част на коритото на река По. Около него се простират планинските възвишения на Алпите, а по света Торино носи славата на 4-ти по-големина град за Италия. Населението му е от 912 хил. души в самия град и до 2.2 млн. души с хората живеещи в предградията.

Днес Торино е предпочитана туристическа дестинация, които предлага микс от исторически, природни и културни забележителности. Архитектурата на града също впечатлява по вида си. Из града могат да се видят десетки църкви, галерии и музеи, театри, замъци, площади. Много от постройките на Торино съществуват от периода XVI-XVIII в.

Впечатляващ е самия площад на Торино, където всяка сграда има голяма стойност и значение за историята му. Площад Сан Карло, известен с името „Piazza San Carlo” е обособен главно като пешеходна територия, а това дава възможност на всеки гост да се полюбува от близо на вътрешността на града. Друг не по-малко атрактивна забележителност е и площад Кастело. На него се намират Кралският дворец, дворец Мадама, Кралската библиотека и портрета на великиччт Леонардо да Винчи.

Катедралата в Торино е друга постройка, уникална по рода си. С нея в списъка на впечатляващи места в Торино се нареждат базиликата на Суперга и Египетски музей. Музеят е посветен на Египет и е единствен по рода си в цяла Европа. Сред туристическите обекти на Торино интерес събужда и постройката на Моле Антонелиана, находяща се в самия Националният музей. Последният достига височина от 167 м. е с най-големите размери в света с такова предназначение.

Освен с множеството исторически и архитектурни места, Торино е свързван с вермута. Всъщност той е родината му, а първата напитка е създадена през XVIII в от Луиджи Роси и Алесандро Мартини. Торино се запомня и с шоколадът и футболните клубове единият, от които носи името на града Торино, а другият е Ювентус. За почитателите на автомобили, Торино е и родното място на марките Ланча, Фиат и Алфа Ромео.